Får du nok D-vitamin?

Sommeren er ved at være forbi, og vi går en mørkere tid i møde. Det betyder langt færre solskinstimer og dermed langt mindre tilgængelighed, for at kunne danne den nødvendige mængde D-vitamin.

Uv-stråler fra sollys er en forudsætning for at kunne danne og lagre tilstrækkeligt D-vitamin, og solen er derfor vores vigtigste kilde hertil. D-vitamin dannes i huden, når den rammes af solens stråler i sommerhalvåret. Fra oktober til marts-april står solen for lavt på himlen, og vi kan derfor ikke danne tilstrækkelige mængder.

D-vitamin er nødvendigt, for at vi kan optage og omsætte kalk i vores knogler og muskler, og er dermed med til at forebygge knogleskørhed. D-vitamin har også betydning for flere processer på celleniveau. For tiden forskes der ligeledes i D-vitamins betydning for immunforsvaret og for sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, kræft, diabetes og sclerose. Mangelsymptomer kan være smerter i kroppen, kramper i musklerne eller prikken og snurren i hænder, arme, fødder og ben samt træthed.

Vi har dagligt behov for 10 mikrogram D-vitamin. Er man over 70 år, mørk i huden eller ofte tildækket, så har man et øget behov. Fra oktober anbefales det at tage et tilskud med D-vitamin for at få dækket sit behov. D-vitamin findes også i flere fødevarer som fed fisk og æg, men mængden er ikke særlig stor og varierer ligeledes en del. Hver 4. Dansker er i mangel på D-vitamin, og hver 2. Dansker har et lavt indhold i blodet.

Der findes flere typer af D-vitamin tilskud, og det kan være svært at finde ud af hvilke produkter man skal vælge. D-vitamin findes i flere former, hvor D3 er lettest for kroppen at optage. Samtidig er D-vitamin et fedtopløseligt vitamin, og det kræver derfor at man indtager en smule fedt sammen med pillen. Der findes flere slags tilskud på markedet som består af D3 samt en lille smule fedt, hvilket giver de bedste betingelser for at kunne optage vitaminet i kroppen.

Hos Aabyhøj Osteopati sælger vi vitaminer og mineraler til ethvert behov. Vi er ikke sponsoreret, og derfor kan vi garantere et nøje udvalgt og godkendt sortiment.

Find os på facebook “AabyhojOsteopati

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *